Kuchnia TM: mandarynkowe pączki dla dzieci

„Tłusty czwartek”. Trudno będzie obejść się bez pączka, oponek czy faworków. Nie oczekujmy też w tym dniu od naszych dzieci przestrzegania diety i zasad zdrowego odżywiania. Zamiast zabraniać im słodkości, zaangażujmy je w domowe pieczenie tych kalorycznych smakołyków w wersji light & natural – na tyle, na ile jest to możliwe.

Składniki:

1,5 szklanki mąki orkiszowej

2/3 szklanki mleka

15 g drożdży

25 g naturalnego masła

3 płaskie łyżki cukru trzcinowego

3 żółtka (najlepiej od sprawdzonego gospodarza; ja takiego mam)

mąka (do podsypywania)

olej rzepakowy

domowa konfitura lub marmolada (jako nadzienie)

cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:  

Najpierw podgrzewamy mleko (ale nie do wrzenia) i rozpuszczamy drożdże, cukier, masło. Następnie dosypujemy dwie łyżki mąki i zostawiamy na ok. 3 min. (do podwojenia objętości).

Pozostała część „orkiszówki” trafia do miski z żółtkami i zaczynem.

Kolejnym krokiem jest dobrze wyrobione ciasto. Powinno być w miarę gęste i łatwo „odchodzić” od ręki (w razie potrzeby posypujemy mąką).

Przygotowaną „masę” odstawiamy w jakieś ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż urośnie, po czym jeszcze raz ją przerabiamy, czyli: wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy koła (w roli wzornika/foremki – szklanki).

Na samym końcu zajmujemy się kolorowym wypełnieniem: nakładamy domową konfiturę lub marmoladę i całość zostawiamy do wyrośnięcia; smażymy na oleju.

A tu przepis na dość oryginalne nadzienie…

Konfitura z mandarynek: 

1 kg mandarynek

3/4 kg cukru

1/2 szklanki wody

sok z 1 cytryny

1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania: 

Obrane owoce oczyszczamy z białych „nitek” i błonek, by uniknąć gorzkawego smaku.

Wodę z cukrem podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

Następnie do syropu dodajemy owoce i gotujemy, od czasu do czasu mieszając; uzupełniamy sokiem z cytryny; czekamy aż konfitura zgęstnieje, a mandarynki „rozpadną się”.

Wszystko przekładamy do słoików, oprószamy cynamonem, zamykamy i przykrywamy kocem bądź ręcznikiem.

Smacznego!

Źródło zdjęć: pixabay.com 

3 Komentarze Dodaj własny

  1. Sandra pisze:

    Wyglada bardzo apetycznie. A nadzienie naprawde orginalne

    Polubione przez 1 osoba

    1. Konfiturę z mandarynek można jeszcze wykorzystać do naleśników 🙂 Albo grzanek czy tostów 🙂 Pycha na śniadanie!

      Polubienie

  2. Monika pisze:

    Nadzienie super, chętnie wypróbuje. Ja też do pączków użyłam mąki orkiszowej.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s