Domowy poradnik TM: o japońskiej sztuce parzenia herbaty

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam poznawać nowe kultury i „przemycać” ich elementy do codziennego życia, tu w Polsce. Jednym z takich „obcych” rytuałów, w którym się zakochałam, jest japońska ceremonia parzenia/picia herbaty, zwana „sado” – „droga herbaty”. Mam nadzieję, że któregoś dnia osobiście doświadczę tego wszystkiego, co tu opisuję w Kraju Kwitnącej Wiśni 🙂 To moje marzenie!

Zacznijmy od najważniejszego: rodzaju trunku. Na rynku dostępnych jest obecnie wiele gatunków tego popularnego napoju, ale tylko Matcha, zielona, aromatyczna, niezwykle wykwintna i oryginalna w smaku (słodkawa!) sproszkowana herbata, przybliży cię do prawdziwej egzotyki.

matcha-2042569_960_720

W Japonii, tradycja jej parzenia sięga XIII wieku (choć sama herbata dotarła tu około VIII w. za czasów panowania chińskiej dynastii Tang). Wówczas buddyjscy mnisi odkryli, że ten „eliksir nieśmiertelności” (określenie Eisaia, autora „Traktatu o piciu herbaty dla zdrowia”), pomaga osiągnąć odpowiedni stan umysłu i poziom koncentracji podczas medytacji zen. Zachodni świat „zachłysnął” się walorami matchy całkiem niedawno, bo dopiero w XXI wieku.

Matcha stanowi naturalne źródło antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się i zapobiegają wielu chorobom. Zawiera ponadto: kofeinę oraz L-teaninę, dzięki czemu działa pobudzająco jak kawa, ale jest od niej zdrowsza i dłużej „trzyma”.

matcha-latte-2356763_960_720

Myślicie pewnie, że przygotowanie matchy jest trudne. Nic podobnego! Na zimno (idealna w upalne dni) wystarczy wsypać ją do butelki z chłodną wodą i wstrząsnąć. W wersji zimowej, „na gorąco”, najlepiej jest ją zaparzyć w czarce lub miseczce przy użyciu chasenu, czyli bambusowej miotełki. Rekwizyt ten pozwoli uzyskać wspaniały efekt –  charakterystyczną piankę na powierzchni herbaty i kremową konsystencję naparu :). W celu pozbycia się grudek, „pod ręką” warto mieć sitko. Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że dawniej matchę serwowano w specjalnym stożkowym naczyniu tzw.tenmoku-chawan („oko niebios”).

matcha-tea-1409065_960_720

Zestawy i akcesoria niezbędne do przeprowadzenia „ceremonii” dostępne są tu:

https://moyamatcha.com/sklep-moya-matcha/zestawy-prezentowe/

Ceny są różne: od 129 zł do ponad 300. Za luksus, niestety, trzeba trochę zapłacić.

japanese-shop-1011024_960_720

Co się tyczy zaś samej uroczystości, to…niegdyś towarzyszył jej podniosły nastrój, a „sado” było ważnym punktem chakai, yotsugashira („cztery głowy” = czterech gospodarzy) i eleganckich przyjęć, organizowanych we wspaniałych wnętrzach, pawilonach i ogrodach, wśród drogocennych, zabytkowych wytworów kultury japońskiej i chińskiej, które z zachwytem oglądałam w londyńskim British Museum po kilkanaście razy, pragnąc więcej i więcej.

Teraz, za dekoracje, wystarczą jedynie skromne: kakemono – obraz malowany na papierze bądź jedwabiu z kaligrafią i chabana – wazon z kwiatami (choć dla mnie i tak są to wartościowe, piękne przedmioty, podkreślające unikalną tradycję!).

japanese-style-room-2236207_960_720

Współczesność nie potrzebuje już ani specjalnych okazji, ani zaproszeń i bogatych gości (basara)… Pretekstem do wypicia herbaty może być zwykłe spotkanie towarzyskie…takie „angielskie 5 o’clock” ;).

japanese-2046171_960_720

Jedno się jednak nie zmieniło: rytuał oczyszczania, obejmujący polanie rąk wodą i wypłukanie ust. Gest ten ma przede wszystkim znaczenie duchowe, symboliczne.

I co urzeka, ujmuje mnie najbardziej: temat rozmów. Wchodząc do chashitsu, pomieszczenia, w którym delektujemy się smakiem i wonią matchy, zapominamy o problemach, siadamy na tatami (poduszkach rozłożonych na podłodze) i dyskutujemy tylko o sztuce sado (cha-no-yu)!

Czy my, Polacy, potrafimy w taki sam sposób „odciąć się” od codziennych spraw  i cieszyć się chwilą? Wątpię. A szkoda!

Maty, prezenty i inne gadżety związane z Japonią kupisz pod tym adresem:

http://www.duchjaponii.pl/?grupa=50

A w gmachu Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie znajdziesz jedyny w naszym kraju „pawilon herbaty” – chashitsu!

https://www.chashitsu.japonia.net.pl

japan-1750129_960_720

 

asia-3013765_960_720

 

Źródło zdjęć: pixabay.com

Źródło informacji:

http://www.oyakata.com.pl/ksiega-mistrza-oyakata/kultura-japonska/sado-japonska-ceremonia-picia-herbaty

https://moyamatcha.com/japonska-zielona-herbata-moya-matcha/czym-jest-matcha/

H. Paul Varley, Isao Kumakura: Tea in Japan: Essays on the History of ChanoyuUniversity of Hawaii Press, 1989.

10 Komentarzy Dodaj własny

  1. Angelika F pisze:

    Wiem, że zaparzenie dobrej herbaty to prawdziwa sztuka, a ja nie wyobrażam sobie dnia bez herbaty:D

    Polubione przez 1 osoba

    1. To podobnie jak ja 🙂 I to pod każdą postacią: zielone, czerwone, yerba, sencha, rooibos…

      Polubienie

  2. kociel pisze:

    W Krakowie jest muzeum, w którym miałam możliwość obserwowania tradycyjnego parzenia herbaty. To było ciekawe doświadczenie 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Fantastycznie! A czy są to prezentacje wpisane na stałe w program muzeum?

      Polubienie

  3. Aneta Grenda pisze:

    Uwielbiam herbatę, ale tej typu matcha jeszcze nie próbowałam. Czas chyba najwyższy 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  4. Kamomil pisze:

    Nigdy jeszcze nie spróbowałam matchy ale wiem dobrego o niej słyszałam i dziś przeczytałam tu 😉
    Kiedyś napewno spróbuje 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Można zacząć od innych gatunków, mniej wyszukanych 🙂

      Polubienie

  5. Agata pisze:

    Ja tak samo uwielbiam przemycać obce style do mojej kuchni, (typowa polska kuchnia w ogóle mnie nie kręci). Japoński rytuał parzenia herbaty bardzo mnie pociąga

    Polubione przez 1 osoba

    1. Fajnie, że nie jestem sama w tych fascynacjach 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s