Świąteczna kuchnia TM: ciasteczka dla Mikołaja

Dzień przed przybyciem Mikołaja, zachęcam do pieczenia ciasteczek. Przepis jest prosty i szybki, więc poradzą sobie z nim także dzieci, dla których przygotowanie słodkości będzie prawdziwą atrakcją!

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki (jeśli użyjemy pszennej to 2,5 szklanki)

125 g margaryny lub 1 kostka masła w temperaturze pokojowej

1 jajko

1 łyżka kakao (lub bez)

70 g cukru pudru (lub 1 szklanka cukru)

1 łyżeczka przyprawy do piernika lub olejek waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być też bez)

Składniki na lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

parę kropel wody

Dekoracje (jeśli się zdecydujemy):

M&M lub czeskie Lentilky (czerwone na nos renifera lub Mikołaja)

Nutella/lub roztopiona gorzka czekolada, z której zrobimy poroże dla renifera oraz oczy (pół tabliczki)

kolorowa posypka (wersja podstawowa ciasteczek)

Inne akcesoria:

szklanka (posłuży jako foremka)

strzykawka (wykorzystamy ją do dekoracji – poroża renifera:)

Sposób przygotowania:
1. Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem na średnich obrotach miksera przez około 1 minutę.
2. Następnie dodajemy jajko, olejek/przyprawę do piernika/proszek do pieczenia i wszystko mieszamy/miksujemy. 
3. Mąkę przesiewamy na sitku, wsypujemy do ciasta i ponownie razem wszystko miksujemy (ok. pół minuty). 
4. Całość zagniatamy i formujemy w kulkę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
5. Po upływie tego czasu, odstawiamy ciasto na 15 minut, aby osiągnęło temperaturę zbliżoną do pokojowej.
6. Tniemy wszystko na kilka mniejszych części. 
7. Wałkujemy ciasto na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. 
8. Kształty wycinamy foremką – szklanką (chyba, że nie chcemy okrągłych ciasteczek, wówczas wybieramy inne wzory). 
9. Ciastka układamy na przygotowanej i wyłożonej papierem blaszce, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Lukier: możemy zamoczyć w nim całe ciasteczka i posypać kolorowymi cukiereczkami lub tylko górę. Otrzymamy wówczas efekt śniegu 🙂
Zdobienia: Gdy ciastka będą już chłodne, robimy a’la krem/polewę.  Z odrobiną mleka lub śmietany rozpuszczamy kilka kostek czekolady i w takiej formie umieszczamy  w strzykawce, za pomocą której uformujemy rogi i oczy Rudolfa. Na środku kładziemy czerwonego M&M (nosek).
Smacznego!
Źródło zdjęć: pixabay.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s