Kuchnia TM: owocowy deser z tapioki i nasion chia

Na ten deser „polowałam” prawie miesiąc. Dziś w końcu uraczyłam nim swe podniebienie. Pycha! Natychmiast więc dzielę się z Wami przepisem!

Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • ¼ szklanki (ok.40g) kuleczek tapioka
  • 1-2 szklanki mleka sojowego (lub kokosowego)
  • ½ łyżeczki nasion chia (do kupienia np.w Rossmann)
  • szczypta soli (lub bez)
  • 3 łyżeczki ksylitolu/cukru/miodu
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1-2 morele
  • kiwi
  • może też być garść borówek, jagód, malin, truskawek (co kto woli)

Kuleczki tapioki i nasiona chia zalewamy mlekiem (1 szklanka) i odstawiamy na godzinę.


Po tym czasie dodajemy odrobinę soli (ja preferuję bez), ksylitol i wiórki kokosowe (moje ulubione, mniam!)


Gotujemy wszystko na małym ogniu (ok. 15 minut); czekamy aż kuleczki staną się przeźroczyste; w razie konieczności dolewamy mleka.


Całość oczywiście mieszamy, by niczego nie przypalić.


Następnie tapiokę wraz z nasionami chia „przenosimy” do miseczki, słoiczka bądź kubka i odstawiamy do wystygnięcia.


Wybrane owoce myjemy/obieramy lub kroimy w kostkę i kładziemy na wierzch (w kawałkach albo zmiksowane). W upalne dni schładzamy naszą przekąskę /śniadanie/podwieczorek w lodówce. Idealne dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią. Zdrowe, bez konserwantów, barwników, glutenu itp.

SMACZNEGO!

Źródło zdjęć: pixabay.com

Przepiśnik

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s